Zwangerschap

De zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw. Het lichaam ondergaat veel veranderingen. Door de hormonale veranderingen ontstaat er een andere belasting voor de lage rug en het bekken. Dit kan leiden tot klachten, dit noemt men zwangerschap gerelateerde bekkenpijn (ZGBP). Het kan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling bestaan.

Bij ZGBP zit de pijn ter hoogte van het heiligbeen, laag in de rug, de bilstreek, met mogelijk uitstraling naar de lies en achterzijde bovenbeen. Dit kan hinder geven bij de dagelijkse bezigheden als traplopen, te lang staan, bukken, tillen en autorijden. Bij een volle blaas en het ophouden van ontlasting kan de pijn toenemen.

Het ontstaan van klachten  is vaak een  verstoring in een zeer complex samenspel van het bewegingsverloop van de gewrichten, timing van de stabiliserende spiergroepen (inner core)  en de manier waarop het lichaam compenseert om de balansverstoringen op te vangen.

Bekkenfysiotherapie Bergh geeft advies over houding en beweging tijdens de zwangerschap. Besteed aandacht aan de bekkenbodemspier. En zorgt voor een zo optimaal mogelijk bewegingsverloop in het bekken.

Tijdens de bevalling komt er een forse rek op de bekkenbodemspieren. Afhankelijk van hoe de bevalling verloopt kunnen er na de bevalling klachten ontstaan of aanwezig blijven. Uit wetenschappelijk onderzoek ik gebleken dat zwangerschap en bevalling de grootste risicofactoren zijn bij het ontwikkelen van bekkenbodemklachten. Een goede en zorgvuldige begeleiding is heel zinvol. Ook om mogelijke klachten op latere leeftijd te voorkomen. Bekkenfysiotherapie Bergh kan ervoor zorgen dat u na de bevalling op een verantwoorde manier weer op het gewenste niveau kunt komen.

Klachten na de bevalling kunnen zijn:
  • Incontinentie.
  • Verzakkingsklachten, zwaar gevoel in onderbuik en bekken.
  • Pijn bij het vrijen.
  • Bekkenpijn.