Bekken

Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam. Het bestaat uit het heiligbeen en twee bekkenhelften die aan de voorzijde samen het schaambeen vormen. Hij speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. Daarbij geeft het bekken stabiliteit aan het lichaam.

Er is een grote diversiteit aan klachten in deze regio en het komt bij alle leeftijden voor. De pijnklachten bevinden zich vaak bij de zitbeenknobbels, het stuitje, het schaambeen of de SI-gewrichten. Daarnaast kan men ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken. Dit kunnen de heup-, bil- of bekkenbodemspieren zijn. Ook kan de pijn uitstralen naar de lies, de buik of naar de benen.

Bekkenklachten worden veelal veroorzaakt door een asymmetrie in het bekken. Dit kan komen door een val, beenlengteverschil, zwaar tillen, verkeerde houding of door hormonale veranderingen tijdens en na de zwangerschap.

Bekkenklachten kunnen lange tijd bestaan, met een wisselend verloop, maar sluimerend op de achtergrond. Vaak zijn mensen al bij meerdere therapeuten geweest met resultaat voor een korte periode. Er wordt gewerkt aan de ‘grote’ spiergroepen om zo meer stabiliteit te creëren. Dit geeft een averechts effect omdat deze spiergroepen al verkrampt en gevoelig zijn. Bij het trainen nemen de trekkrachten op het bekken en de bekkengewrichten alleen maar toe en dat zorgt voor asymmetrie in het bekken.

Bekkenfysiotherapie Bergh kan zorgen voor voldoende mobiliteit in de lage rug, bekken en heupgewrichten. Er wordt gewerkt aan een goede balans van de spieren in en rondom het bekken zodat er weer stabiliteit ontstaat.