De bekkenbodem is een dikke spier die het bekken aan de onderzijde afsluit. Hij dient als steunweefsel voor de bekkenorganen. Daarnaast heeft de bekkenbodem een functie bij het plassen en ontlasten. Ook is de bekkenbodem een houding spier. Hij maakt onderdeel uit van de rompstabiliteit. Verder heeft de bekkenbodem een belangrijke rol bij het hebben van intimiteit en gemeenschap.
De bekkenbodem werkt op onbewust niveau. U staat daar zelf niet bij stil. Wel kunnen we de bekkenbodem bewust aansturen, trainen en beïnvloeden. De bekkenbodemfunctie kan door verschillende oorzaken ontregeld raken. Vaak gebeurd dat geleidelijk en kan er enige tijd over heen gaan voordat je klachten ervaart.
Factoren die de bekkenbodem functie kunnen veranderen:
-
Zwangerschap en bevalling.
-
Zwaar fysiek werk.
-
Hoge mate van buikdruk; veel hoesten of persen.
-
Stress / spanningen.
-
Menopauze.
-
Leeftijd.
-
Overgewicht.
-
Operatie in buik of bekken.
Er kan een zwakte ontstaan in de bekkenbodemspieren, maar de bekkenbodem kan ook te gespannen raken, of hij mist de coördinatie en/of timing om op het juiste moment aan te spannen. Om de bekkenbodemfunctie goed te kunnen vaststellen heeft de bekkenfysiotherapeut ook de mogelijkheid om inwendig onderzoek te doen en indien nodig inwendig te behandelen. Dit gebeurd natuurlijk in overleg met de patiënt.
Klachten die kunnen ontstaan door een verminderde bekkenbodem functie zijn:
-
Incontinentie.
-
Veelvuldig naar de wc moeten.
-
Nachtelijk plassen.
-
Obstipatie.
-
Verzakkingsklachten.
-
Fissuren of aambeien.
-
Pijn in de schaamstreek.
-
Buikpijn.
-
Pijn bij vrijen.
-
Lage rug en/of liesklachten.
Zorgvuldige aandacht en begeleiding door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is zeer zinvol. Door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodemfunctie verbeteren. Daarbij wordt indien nodig gebruik gemaakt van Myofeedback. Deze apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de bekkenfysiotherapeut u de bekkenbodemspieren te ontspannen.